petpaty.com



Kraliçe karınca uçar mı? Sorusunu merak ediyor ve araştırıyorsanız öncelikle kraliçe karıncalardan bahsetmemiz gerekmektedir. Uçan karınca olarak da bilinen Kraliçe karınca cinsel olgunluğa erişmiş olan dişi karıncalardır. Karınca kolonisinde üremeyi sağlayan ve genellikle hepsinin annesidir. Peki, Kraliçe karınca uçar mı? Sorusunun yanıtı olarak kraliçe karıncalar kanatlı varlıklardır ve uçabilmektedirler. Ancak bu uçma yeteneklerini çiftleşme döneminde kullanmaktadırlar.

Kraliçe karınca uçar mı? Sorusunun yanıtını iyice açmamız gerekirse; Kraliçe karıncalar özellikle yağmurlardan sonra, havalar sıcak ve nemli ise çiftleşmek için uçarlar. Bu hava şartlarında ufak düzeyde bile bir rüzgâr meydana gelirse uçan karıncalar ve kraliçe karınca kitleler ve koloniler halinde yuvalarından ayrılırlar ve uçmaya başlarlar. Bu uçuşun sebebi çiftleşme uçuşudur ve belirli karınca türleri yuvalarından bu dönemde ayrılır ve çiftleşmeye katılır.

Dişi karıncalar yani kraliçe karıncalar yuvalarından çiftleşmek için uçtuklarında en az bir kanatlı erkek karınca ile çiftleşmek için yol kat eder. Bu uçuş nihayete erdiğinde kanatlı uçan erkek karınca spermlerini kraliçe karıncanın sperm kabul odası olarak adlandırılan bölgesine yerleştirir ve yerleştirdikten sonra erkek karınca görevini tamamlayarak hayatını kaybeder. Kraliçe karıncanın çiftleşmesinin tamamlanmasının ardından kraliçe karınca yeni bir koloni için kendisine yeni ve uygun bir yer bulmak için tekrar uçar. Koloni alanını bulduktan sonra ise kanatlarını söker ve uçma yeteneğini kaybeder. Ardından da bu spermler ile muhteşem bir üreme gerçekleştirerek tek başına bir koloni kurar ve bu koloninin annesi olur. Yani kraliçe karıncalar uçar mı? Sorusunun cevabı evet uçarlar olur. Kanatları çiftleşmek için vardır ve çiftleşme dönemi bitişine kadar uçarlar.

Başlıklar [Göster]




Kraliçe Karıncanın Özellikleri


Oldukça sıra dışı bir canlı türü olan Kraliçe karıncanın özellikleri şunlardır;

  • En önemli kraliçe karıncanın özellikleri kolonisinin üreyen dişisi olmasıdır.

  • Kolonideki bütün işçi karıncaların annesidir.

  • Cataglyphis gibi bazı dişi karıncalar, eşeysiz partenogenez veya klonlama yoluyla üremektedirler bu sebeple de çiftleşmeye ihtiyaç duymazlar.

  • Eşeysiz olarak üreyen kraliçenin tüm yavruları dişi olacaktır.

  • Crematogaster cinsi karıncalar ise üremek için çiftleşme uçuşu gerçekleştirirler.

  • Dişi yavru karınca cinsel olgunluğa erişmek amacıyla özel olarak beslenen larvalarla gelişir.

  • Bazı türlerin kolonilerinde tek bir kraliçe arı bulunurken bazılarında ise yüzlerce kraliçe arı bulunabilmektedir.

  • 90 sene yaşayabilen kraliçe karıncalar, yaşam süresi en fazla olan böcek türlerindendir.

  • Lasius niger türü kraliçe karınca ise ortalama 28 yıl yaşamaktadır.

  • Pogonomyrmex owyheei türü kraliçe ise 30 seneye kadar yaşayabilmektedir.


Karıncalar Nasıl Ürer?


Karıncalar nasıl ürer? Karıncalar sırasıyla yumurtadan larvaya, pupaya ve yetişkinliğe kadar tam bir metamorfoz içerisindedirler. Her karınca kolonisinin başlangıcı tek amacı üremek olan kraliçe ile başlamakta ve ona odaklanmaktadır.

Kraliçe karıncalar kısa çiftleşme dönemlerindeyken birkaç erkek karınca ile çiftleşebilmekte ancak bir daha asla çiftleşememektedir.

Erkek karıncaların spermleri, kraliçe karıncanın yumurtalarını dölleyene kadar üreme yolunda yer alan bir kapacığın arkasında hareketsiz kalırlar.  Bu keseye spermatheka adı verilmektedir ve erkek karıncaların karnının uç kısmına yakın yakın bir yerde bulunmaktadır.

Kanatlı erkek karıncalar ve kraliçe karıncalar yuvalarında çiftleşmeye başlarlar ancak çiftleşme son bulduğunda ikisi de kanatlarını kaybederler.

Karınca Kraliçesiz Ne Kadar Yaşar?


Karınca kraliçesiniz ne kadar yaşar? Karınca kolonilerinin kraliçe arıların ölümünden sonra yaşama süresi türlere göre farklılık göstermektedir. Bazı koloniler kraliçe karıncaların ölümünden sonra en fazla bir hafta yaşayabilirken bazı karınca kolonileri bir yıl kadar yaşayabilmektedir.

Karınca Kolonisi Nedir?


Bir kraliçe karıncanın etrafında birlikte yaşayan ve iş birliği yapan karınca topluluklarına karınca kolonisi adı verilmektedir. Aynı kolonide yaşayan karıncalar birbirlerine karşı saldırgan değillerdir. Kolonilerde üreme bireyleri işçi karıncalar ve kraliçe karıncalar yaşamaktadır. Bu koloni kraliçe karıncanın genetik bir neslini oluşturur. Her işçi karıncanın koloni içerisinde bir görevi vardır. Kraliçe karınca ise koloninin bir nevi hükümdarıdır ve işçi karıncalar ona hizmet etmekle görevlidirler.

Karınca Kolonisi Nedir? Sorusuna verebileceğimiz diğer bilgiler ise şunlardır; Karınca kolonisi kraliçe karıncanın çiftleşme uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesinin ardından vücuduna yerleşen spermler ile yeni bir koloni oluşturmak için uygun bir yer bulur ve burada spermlerini dölle



petpaty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *